De beste opslagtips voor fotografen
05/09/2017

Back-ups. Voor sommige fotografen is het een noodzakelijk kwaad, voor anderen hangt hun professionele toekomst ervan af. Feit is: je kan onmogelijk om back-ups heen. Het is en blijft de belangrijkste manier om de digitale bibliotheek te beschermen die je de voorbije jaren met bloed, zweet en hopelijk zonder tranen hebt uitgebouwd. Opslagspecialist LaCie helpt je op weg met onderstaande tips.

Foto’s opslaan in 3-2-1

Wie zonder zorgen door het leven wil, heeft maar beter een goede back-upstrategie. De beste strategie? Pas de 3-2-1 regel toe. Bewaar 3 kopieën van je bestanden op 2 verschillende devices, waarvan 1 exemplaar buiten je kantoor of huis. Op die manier ben je ook helemaal safe als er zich bijvoorbeeld een brand voordoet.

Je kan verschillende combinaties maken met deze back-upstrategie. De oplossing kan zo simpel zijn als drie LaCie d2’s met daarop je belangrijkste fotomateriaal. Voor wie vaak onderweg is, is er nog een alternatief: één LaCie d2 combineren met met een NAS en een back-up, op een LaCie Rugged of in de cloud. Dit vergt tijd en een financiële investering, maar die vallen in het niets vergeleken met het geld en de tijd die je verliest als je je catalogus kwijtraakt.

Een back-up kan je manueel doen, maar bekijk zeker ook de opties van jouw back-upsoftware: met een automatische back-up vermijd je immers veel problemen. Wie op Mac werkt, doet er goed aan gebruik te maken van de gebruiksvriendelijke Timemachine software. Die kan je op vaste tijdstippen automatisch back-ups laten maken. Alle schijven van LaCie zijn compatibel met Timemachine.

Stroomlijn je workflow

Elke goede workflow begint met planning, de juiste discipline én de goeie tools. Heel wat fotografen doen daarvoor beroep op de capaciteiten van Adobe Lightroom en werken met de uitgebreide catalogusfuncties. Wist je dat je op een externe drive zowel een tijdelijke catalogus als je volledige Mastercatalogus kan plaatsen? Dat laatste is bijvoorbeeld erg handig als je vaak van computer wisselt.

Steeds meer camera’s leveren fotobestanden van 40 megapixels of meer. Fotografen kunnen ook niet zonder RAW-beelden, en dat kan best wat opslagruimte in beslag nemen. Reken vandaag op 50MB per foto. Een dagje fotograferen resulteert dus al snel in tientallen gigabytes aan data. Wie gebruik maakt van oudere apparatuur, krijgt daarom vaak te maken met frustrerend langzame transfertijden. Het goede nieuws? De nieuwe Thunderbolt 3 interface biedt dubbel zo hoge snelheden als zijn voorganger, tot 8 keer sneller dan USB 3.0!

Nog een tip: gebruik een docking station. De LaCie 2big Dock is een bijzonder krachtig docking station dat een SD- en CF-kaartlezer en USB 3.0-poort aan de voorkant combineert met de allerlaatste Thunderbolt-technologie. Op de dubbele Thunderbolt 3-poorten kan je vervolgens compatibele computers tot zelfs verschillende 4K-schermen op aansluiten. Zo leeg je je camera in géén tijd en laad je tegelijk je apparatuur op via de USB-poort.

Reisverzekering voor je foto’s

Ook op reis speel je best op safe: hou je kopieën steeds gescheiden van je foto’s en laat 1 kopie (of je laptop) achter in de kluis van je hotel. Zo minimaliseer je het risico bij een diefstal.

Wie vaak onderweg is, doet er goed aan te investeren in een degelijke mobiele drive. De opvallende & herkenbare oranje behuizing van de LaCie Rugged is schokabsorberend en dus zowel val- als drukbestendig. De schijven zijn, afhankelijk van het model, regenbestendig en/of IP54-gecertificeerd tegen stof en water. Van de iconische LaCie Rugged bestaan maar liefst 6 verschillende varianten. Ook heb je de optie om te kiezen tussen SSD of HDD. Voor ieder wat wils dus. Doorgewinterde fotografen kiezen best voor de razendsnelle Rugged Thunderbolt of Rugged RAID. Die laatste heeft nog een extra troef in handen: in RAID-configuratie 0 is hij erg snel, maar in RAID 1 is hij dan weer erg veilig, doordat je foto’s op de twee schijven gespiegeld worden.
 

Downloads
Media
Logo
 
Andere talen / Autres langues
 
Contact
Whizpr
Simon Mestdagh
Content Manager
LaCie
Ward Bauwens
Region Head Seagate Branded Benelux and DACH
LaCie
LaCie, la marque premium de Seagate Technology, conçoit des périphériques de stockage au niveau international pour les photographes, les vidéastes, les professionnels du son et d'autres grands utilisateurs. Grâce à une technologie de pointe, des performances supérieures, une qualité remarquable et un service client efficace, LaCie vous aide à concrétiser vos idées créatives. Nous nous distinguons des autres fabricants en plaçant la conception au cœur de notre processus de fabrication, et en visant une fiabilité et des performances techniques exceptionnelles.