Eerste echte robotcollega is een feit bij Fujitsu
20/04/2018
Fujitsu en KUKA plaatsen robot naast medewerkers aan assemblagelijn voor gevoelige computeronderdelen

Nieuwsfeiten:

  • De KUKA-robot werkt nauw samen met mensen aan de lopende band. De robot weet wanneer mensen in de buurt zijn en vertraagt zijn bewegingen om ervoor te zorgen dat menselijke collega’s niet gewond raken.
  • Robots worden opgeleid door een medewerker via handmatige besturing. Dankzij machine learning wordt elke stap door de robot onthouden.
  • Robotic Process Automation verandert de manier waarop zeer gevoelige moederborden gemaakt worden en leidt tot een Industry 4.0-oplossing voor het uitermate zorgvuldig behandelen en testen van moederborden.

Brussel, 20 april 2018 Dankzij Fujitsu en KUKA werken vanaf vandaag mens en robot samen aan de ontwikkeling van gevoelige computeronderdelen. In de Fujitsu Digital Smart Factory in Augsburg staan robots naast menselijke collega’s aan de assemblagelijn en maken zij daadwerkelijk onderdeel uit van een geïntergreerd productieproces. De organisaties hebben samen een Industry 4.0-oplossing ontwikkeld die gebaseerd is op robotgestuurde procesautomatisering voor het zorgvuldig behandelen en testen van moederborden.

Het hele proces start met een menselijke medewerker die de robot handelingen aanleert via handmatige bediening van de robotarm. Vervolgens worden deze zonder enige vorm van programmering door de robot onthouden. Wanneer de robots deze stappen hebben aangeleerd, worden zij achter virtuele veiligheidsbarrières geplaatst om snel en zo vaak mogelijk dezelfde taken achter elkaar uit te voeren. Om de veiligheid van werknemers te waarborgen zijn de robots zo ontwikkeld dat zij weten wanneer mensen in de buurt zijn. Wanneer dit het geval is, vertragen zij hun bewegingen om niemand te verwonden.

Pioniersrol

Vera Schneevoigt, Senior Vice President, Product Supply Operations bij Fujitsu EMEIA: “Als fabrikant heeft Fujitsu alle redenen om te pionieren in de meest geavanceerde technieken. Niet alleen om de efficiëntie van interne processen te verbeteren, maar ook om deze aan andere fabrikanten te bieden. Wij zijn de eersten die een nieuwe methode gebruiken voor de assemblage van elektronica-onderdelen. Dankzij deze nieuwe methode is er minder vraag naar personen die simpele en repetitieve taken moeten uitvoeren, waardoor het percentage productiefouten daalt en de totale productie verhoogt.”

Dr. Bernd Liepert, Chief Innovation Officer bij KUKA, zegt: “KUKA en Fujitsu werken nu ongeveer een jaar samen volgens het principe van co-creatie in het Augsburg Technology Park om de voordelen van de mens-robotsamenwerking naar de ultramoderne IT-faciliteit van Fujitsu te brengen. Voor dit recentste project is er een robot nodig zoals de gevoelige, lichte KUKA-robot LBR iiwa, die de uiterst gevoelige moederborden op de gepaste manier kan behandelen.”

Samenwerking nu en in de toekomst

Ingenieurs van KUKA en Fujitsu hebben hun Industry 4.0-expertise gecombineerd met uitgebreide proceskennis om dit project succesvol te maken. Na een geslaagd proefproject (zie video), werd eind januari 2018 een van de lichtste contructierobots van KUKA geïntegreerd in het productieproces van Fujitsu’s moederborden. In de zomer van 2018 komt er een tweede robot bij. Het plan is om meer functionaliteiten toe te voegen, zoals data-analyse, om het potentieel van de mens-robotsamenwerking verder te ontdekken in gebieden als predictief onderhoud en kwaliteitscontrole, samen met nieuwe mogelijkheden voor factureringsmodellen op basis van verbruik.

Fujitsu-oplossingen voor Industry 4.0 en de digitalisering van productie-omgevingen zijn te bekijken van 23 tot 27 april op de Hannover Messe Stand E16, Hal 07.

Downloads
More on Fujitsu
Logo
 
Andere talen / Autres langues
 
Contact
Whizpr
Hilde De Wachter
Content manager
Fujitsu
Inès Godart
Communications Manager Benelux
Fujitsu
Fujitsu is het toonaangevende Japanse informatie- en communicatietechnologie (ICT) bedrijf met een volledig aanbod van technologie producten, oplossingen en diensten. Ongeveer 155.000 Fujitsu medewerkers bieden ondersteuning aan klanten in meer dan 100 landen. We gebruiken onze ervaring en de kracht van ICT om de toekomst van de samenleving te vormen samen met onze klanten. Fujistu Limited (TXE: 6702) rapporteerde geconsolideerde inkomsten van 4,5 triljoen yen (US$ 40 miljard) voor het fiscaal jaar dat eindigde op 31 maart 2017. Voor meer informatie, zie http://www.fujitsu.com.