EMC Survey: 76% van Belux bedrijven ziet Big Data als instrument om betere beslissingen te nemen

01-10-2013

Technologiesector vreest echter gebrek aan medewerkers met juiste skills

EMC Forum, België - 1 oktober 2013

Groot-Bijgaarden - Belux bedrijven zijn zich meer dan ooit bewust van het nut van Big Data. Dat blijkt uit een onderzoek dat EMC voerde bij Belgische en Luxemburgse bedrijven. Liefst 76% van de ondervraagden geeft aan dat Big Data kan helpen om betere beslissingen te nemen. Ongeveer de helft (tov 40% vorig jaar) is er ook van overtuigd dat bedrijven die Big Data gebruiken een competitief voordeel behalen. Een kwart heeft dit naar eigen zeggen al bewezen.

EMC maakt vandaag de resultaten bekend van een onderzoek waarin een kleine 200 Belgische en Luxemburgse IT decision makers werd gevraagd naar hun visie op de uitdagingen en opportuniteiten van Big Data en IT-transformatie voor hun bedrijf. Dit kadert in een wereldwijd onderzoek waarin EMC in 40 landen bedrijven ondervroeg.

Big Data = competitief voordeel
Uit de Belux resultaten blijkt alvast dat de overgrote meerderheid overtuigd is van het nut van Big Data. 76% zegt dat de beslissingen die hun bedrijf neemt, kunnen verbeterd worden door het gebruik van Big Data. 46% van de ondervraagden gelooft ook dat industrieën en bedrijven die Big Data doorgedreven gebruiken meer succes zullen hebben. 26% van de bedrijven geeft ook aan dat ze een competitief voordeel hebben door het consequent gebruik van Big Data tools. De meest populaire Big Data tools zijn distributed architectures (34%), enterprise content management (27%) en high performance computing (24%).

Barrières en ontbreken van juiste skills
Van de 30% bedrijven die aangeven dat ze momenteel nog geen plannen maken om Big Data technologie te implementeren ( tov 50% vorig jaar), zegt bijna de helft dat ze nog geen duidelijk beeld hebben op de ROI (Return On Investement) ervan. De tweede belangrijkste reden die ze aangeven is het intern ontbreken van de nodige skills.

Over het algemeen denkt de helft van de ondervraagden dat ze de mensen met de juiste skills en kennis aan boord hebben. Dat is een stuk minder in vergelijking met vorig jaar toen 74% nog dacht de juiste mensen aan boord te hebben. Tegelijk denkt de meerderheid van de respondenten (75%) dat het kunnen volgen van de technologische innovatie één van de grootste uitdagingen wordt in de komende drie jaren.

Wat drijft de IT-transformatie?
Belux bedrijven zijn op goede weg: 44% geeft aan dat ze een private cloud gebruiken, 29% werkt met een Hybrid cloud en nog eens 25% van de respondenten geeft aan van een public cloud gebruik te maken. In dit proces van IT-transformatie zijn er een aantal business prioriteiten de drijfveer. Voor Belgische en Luxemburgse bedrijven is dit in de eerste plaats het efficiënter maken van het business proces en de operationele werking (50%). Innovatie in diensten en producten (40%) is de tweede belangrijke reden, gevolgd door budgetcontrole (34%). Belangrijk is dat 67% van ondervraagden zegt dat ze investeringen in technologie strategisch vinden om hun business doel te bereiken.

Maturiteit van de IT in België
Tot slot ging EMC na hoe matuur de Belgische IT-markt is. Daar geeft 78% aan dat data center automatisatie de volgende drie jaar cruciaal is. 26% heeft vandaag al een software defined datacenter ontwikkeld en maar liefst de helft heeft zijn bedrijfskritische applicaties al gevirtualiseerd. Helaas houdt hun bedrijfscultuur volgens 53% van de deelnemers verdere ontwikkelingen tegen.

“Dit onderzoek toont aan dat Belgische en Luxemburgse bedrijven meer dan ooit de business voordelen zien van Big Data analytics”, zegt Arnaud Bacros, Country Manager ad interim EMC Belux. “Om ten volle van de voordelen van het IT transformatie proces te kunnen genieten, moeten bedrijven naast de technologie ook de processen en de medewerkers transformeren. Het vinden van medewerkers met de juiste skills blijkt echter voor heel wat van onze bedrijven een belangrijke uitdaging. Nochtans zullen organisaties die erin slagen om Big Data in te zetten om beter inzicht te krijgen in markten, klanten en processen ontegensprekelijk een competitief voordeel ontwikkelen.”

Het onderzoek naar Big Data en IT-transformatie is uitgevoerd onder klanten die zich hebben ingeschreven voor de EMC Fora in België en Luxemburg. Onder de 181 respondenten bevinden zich IT-managers en - professionals, technische experten, data scientists en storage managers van verschillende Belux bedrijven.
 

media


Sociale media
andere talen / autres langues

contact

all colors of public relations

Veerle Wijsgeer

PR Consultant

+32 52 55 33 26
EMC

Christophe Jacques

Marketing Manager Belux

+32 2 725 78 71
EMC

EMC is wereldwijd de belangrijkste ontwikkelaar en leverancier van hardware, software en diensten om informatie op te slaan, te beschermen, te beheren en te gebruiken. Met de technologie van EMC kunnen grote, middelgrote en nog kleinere organisaties maximale waarde uit hun informatie halen tegen een zo laag mogelijke kost.

Over EMC

EMC Corporation is wereldwijd leider in het ondersteunen van bedrijven en service providers bij de transformatie van hun IT-activiteiten en de levering van ‘IT as a service’. Cloud computing is daarbij van fundamenteel belang. Door inzet van innovatieve producten en diensten versnelt EMC de transitie naar de cloud en helpt IT-afdelingen met het opslaan, beheren, beveiligen en analyseren van hun meest waardevolle bezit - informatie - op een flexibele, betrouwbare en kostefficiënte manier. Meer informatie over EMC op http://belgium.emc.com/index.htm