Trend Micro security-voorspellingen 2018: cyberaanvallen blijven gebruik maken van gekende kwetsbaarheden
07/12/2017

Mechelen - Dit jaar werden toonaangevende bedrijven geteisterd door cyberaanvallen die grote inbreuken veroorzaakten, eenvoudigweg door het benutten van gekende kwetsbaarheden. Trend Micro, wereldwijd leider op het gebied van cybersecurity-oplossingen, voorspelt dat deze trend van misbruik van gekende kwetsbaarheden zich in 2018 blijft voortzetten, naarmate het beschikbare ‘oppervlak’ voor cyberaanvallen toeneemt en er meer beveiligingslekken aan het licht komen. Wie de meest kritieke data van organisaties wil beschermen, zal prioriteit moeten geven aan patch management en bewustmaking van werknemers. Dat blijkt uit het rapport met security-voorspellingen voor 2018 van Trend Micro, genaamd Paradigm Shifts

Toename in kwetsbaarheden Internet of Things

Information technology en operational technology (IT/OT) zullen steeds meer samenvloeien. Bedrijfsapplicaties en -platformen zijn daardoor vatbaarder voor manipulatie en kwetsbaarheden, aldus het Trend Micro 2018 predictions-rapport. Trend Micro voorspelt daarnaast een toename in kwetsbaarheden in het Internet of Things, aangezien er steeds meer apparaten worden geproduceerd zonder beveiligingsvoorschriften of industriestandaarden. Aangezien steeds meer bedrijfstoestellen geconnecteerd worden, wat leidt tot een groter ‘aanvalsoppervlak’, zien cybercriminelen tal van nieuwe mogelijkheden om het bedrijfsnetwerk binnen te dringen door bekende kwetsbaarheden of problemen te benutten.
 
We zijn continu op zoek welke toekomstige bedreigingen de grootste impact zullen hebben op bedrijven, en voorspellen welke kwetsbaarheden voor de meeste deining zullen zorgen”, zegt Rik Ferguson, VP security research bij Trend Micro. “In 2017 maakten veel verwoestende cyberaanvallen gebruik van bekende kwetsbaarheden. Die aanvallen hadden kunnen worden voorkomen als deze kwetsbaarheden van te voren waren gepatcht. Deze trend zullen we ook volgend jaar zien, met meer ‘oppervlak’ om aan te vallen en meer beveiligingslekken die aan het licht komen. Hoewel het voor veel organisaties een uitdaging blijft, moet er bij het maken van security-plannen meer prioriteit gegeven worden aan het beheren van kwetsbaarheden. Vooral met het oog op de GDPR.”

Gerichte ransomware-aanvallen en Business E-mail Compromise nemen toe

Ook ransomware blijven we terugzien vanwege zijn bewezen succes. Gerichte ransomware-aanvallen zullen toenemen, waarbij criminelen bijvoorbeeld achter één organisatie aangaan met als doel de bedrijfsvoering te verstoren, waarna ze de betaling van een grotere som losgeld hopen af te dwingen. Daarnaast zullen Business E-mail Compromise (BEC) -aanvallen in populariteit toenemen, omdat de ‘return on investment’ bij succesvolle aanvallen behoorlijk hoog is.

Populaire technologieën als blockchain worden misbruikt

Cybercriminelen zullen steeds vaker innovatieve technologieën zoals blockchain en machine learning inzetten om traditionele cybersecurity-systemen te misleiden. Daarom moeten organisaties voor een gelaagde, generatie-overschrijdende verdedigingsstrategie gaan, die de nieuwste beveiligingstechnieken combineert met bewezen tactieken. 

"Hackers en organisaties hebben één iets gemeenschappelijk: zij moeten over de juiste vaardigheden en technische resources beschikken om succesvol te zijn. Dit geldt zowel voor het uitvoeren van een geslaagde aanval als voor een succesvolle verdedigingsstrategie", aldus Steven Heyde, regional director Benelux van Trend Micro. "In 2018 zullen veel organisaties kampen met een tekort aan deze vaardigheden en resources. Dat wordt hun grootste uitdaging, zeker in het licht van nieuwe technologieën zoals IoT en blockchain, met de exponentiële groei van security-risico's en van compliancy-vereisten. Functiegedreven beveiliging is daar niet het antwoord op. Een geïntegreerde ‘threat defense’-strategie wel."
 
Kijk hier voor meer informatie over de 2018-voorspellingen van Trend Micro. Lees hier het volledige rapport ‘Paradigm Shifts - Security Predictions for 2018’ of bekijk de bijbehorende video.

Downloads
Logo
 
Andere talen / Autres langues
 
Contact
Whizpr
Lien Brusselmans
Content Manager
Trend Micro
Kurt Vanderhaegen
Sr. Marketing Manager Continental Europe
Trend Micro
Trend Micro inc is wereldwijd specialist op het gebied van beveiligingssoftware en zet zich in voor een veilige uitwisseling van digitale informatie. De oplossingen voor consumenten, bedrijven en overheden bieden een gelaagde content-beveiliging voor de bescherming van informatie op mobiele toestellen, endpoints, gateways, servers en in de cloud. Trend Micro zorgt voor slimme beveiliging van informatie, met innovatieve technologie die eenvoudig te gebruiken en beheren is, en een beveiliging die past binnen een veranderend ecosysteem. Alle oplossingen worden ondersteund door het Trend Micro Smart Protection Network. Deze cloud-gebaseerde, wereldwijde threat intelligence wordt ondersteund door meer dan 1200 beveiligingsexperts over de hele wereld. Voor meer informatie, ga naar www.trendmicro.be en blog.trendmicro.be.